Veelgestelde vragen
Dit hangt van verschillende factoren af (ernst gehoorverlies, ervaring...) maar een proefperiode duurt zo lang als u nodig hebt om aan de hoorapparaten te wennen. Bent u helemaal overtuigd van de meerwaarde van de hoorapparaten en wilt u ze niet meer kwijt, dan pas wordt uw proefperiode afgerond. De minimum wettelijke duur voor een proefperiode is 28 dagen als het de eerste keer is, en 14 dagen als u al eerder hoortoestellen droeg. Meestal duurt de proef bij ons wat langer omdat u de hoorapparaten in alle omstandigheden die voor u belangrijk zijn moet kunnen testen.
Ons oor bestaat uit een uitwendig oor, een middenoor en een binnenoor. Haarcelletjes in het binnenoor vangen geluidstrillingen op en sturen deze door naar onze hersenen. Deze haarcellen sterven af wanneer we ouder worden. Ouderdomsslechthorendheid of presbyacousis is een proces dat we niet kunnen stoppen of vertragen. Net als grijs worden en rimpels krijgen, hoort dit er onvermijdelijk bij als we een jaartje ouder worden. Afhankelijk van genetische en omgevingsfactoren kan dit proces wel sneller gaan of eerder beginnen. De meeste mensen met presbyacousis zijn met hoorapparaten zeer tevreden.
Ja, een audioloog werkt steeds op afspraak. Uw audioloog pakt het graag grondig aan. Door op afspraak te werken kunnen uw hoorapparaten grondig worden bekeken. Vermeld bij het maken van de afspraak steeds duidelijk waarvoor u komt.
Vaak is het een klein probleem dat uw audioloog snel kan oplossen. Indien dit niet het geval is, sturen we uw hoorapparaten (als ze nog in garantie zijn), kosteloos op de naar de leverancier ter herstelling. U kan dan vervangtoestellen verkrijgen om die periode te overbruggen. Zijn uw hoorapparaten niet meer in garantie, dan kunnen we er ook voor kiezen om uw hoorapparaten te laten herstellen. We sturen ze op naar de leverancier, die op zijn beurt kijkt wat hij kan doen en tegen welke prijs.
Nee, uw mutualiteit komt hier niet in tussen, maar als u aan een aantal voorwaarden voldoet, kan het VAPH of de VDAB het grootste deel van kosten op zich nemen. Aarzel niet om contact op te nemen met ons indien u vragen heeft.
Sommige hulpmiddelen kunt u enkele weken mee nemen op proef voor u ze aankoopt. De waarschuwingssystemen kan je niet op proef mee nemen naar huis. Dat is ook niet nodig. Uw audioloog overloopt samen met u wat er bestaat zodat u zeker de juiste keuze maakt. Vraag zeker extra info aan uw audioloog.
Met een matig tot ernstig gehoorverlies, kunt u - zelfs met de meest gesofisticeerde hoorapparaten - problemen ondervinden met spraak in lawaai. Hoorapparaten krijgen het moeilijk om spraak van achtergrondlawaai te onderscheiden als de afstand tot de spreker groter wordt en het lawaai luider. Geluiden reflecteren op alles wat ze tegenkomen waardoor ook veel onrechtstreekse geluidssignalen uw hoorapparaten bereiken. Gebruikt u een hulpmiddel die het spraaksignaal rechtstreeks naar uw hoorapparaten doorstuurt, dan overbrugt u die afstand en heeft u minder last van stoorgeluiden.
Gemiddeld blijft men 6 à 7 jaar tevreden van de hoorapparaten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: mensen die 10 jaar tevreden zijn van hun hoorapparaten en mensen die om de 5 jaar vernieuwen omdat de hoortoesteltechnologie nu eenmaal razendsnel evolueert. Om de 5 jaar heeft u recht op tussenkomst van uw mutualiteit voor de aanschaf van nieuwe hoorapparaten. Uiteraard bent u steeds welkom om de nieuwste technologie vrijblijvend uit te proberen.
Tegenwoordig hebben bijna alle hoorapparaten Bluetooth waardoor u met andere Bluetooth-apparaten verbinding kan maken. De belangrijkste vooruitgang is dat mensen met een gehoorverlies nu weer goed kunnen bellen met de gsm. U hoort de stem van de beller namelijk rechtstreeks in beide oren. Indien u dat wenst kan u ook een hoorapparaat-app installeren op uw smartphone, maar dat hoeft zeker niet. U heeft ook de mogelijkheid om verbinding te maken met de televisie, tablet, laptop... Uw audioloog vertelt u er graag meer over.
Tijdens de proefperiode leert uw audioloog u hoe de hoorapparaten gereinigd moeten worden. U kunt dus zelf uw hoortoestellen reinigen. We raden u wel aan om na 4 tot 6 maanden een afspraak te maken voor een vrijblijvend grondig onderhoud van uw hoorapparaten en om uw gehoorverlies op te volgen. Regelmatige hoortests zijn belangrijk. Bij problemen en vragen bent u steeds welkom op afspraak. Blijf er niet mee zitten!
Met de geavanceerde mogelijkheden die hoorapparaten vandaag bieden, kunnen we heel veel aanpassen aan uw noden. Als het na een aantal weken wennen en bijregelen niet helemaal het gewenste resultaat oplevert, dan gaan we op zoek naar een andere oplossing bestaande uit een ander merk of type. Lukt het echt niet, dan hebt u de kans om alles terug te geven en zonder aankoop of verplichtingen uw proefperiode af te ronden.
We raden aan om elke 2-3 jaar een gehooronderzoek te laten doen, of jaarlijks als u symptomen van gehoorverlies opmerkt.
Als uit de resultaten van de hoortest blijkt dat u een gehoorverlies heeft, wordt u doorverwezen naar een NKO-arts voor verder onderzoek. Nadien kunt u, op voorschrift van de NKO-arts, hoorapparaten gratis uitproberen.
Nee, de hoortest is volledig pijnloos en wordt met zorg uitgevoerd.
Ja, onze hoortest is betrouwbaar. We gebruiken geavanceerde apparatuur en technieken om een nauwkeurige meting te verkrijgen. De test wordt uitgevoerd door ervaren, gekwalificeerde audiologen en vindt plaats in een geluidsdichte cabine, zonder storingen van buitenaf. Daarnaast kunnen andere testen worden uitgevoerd. Door deze met elkaar te vergelijken krijgt u een heel betrouwbaar beeld van uw gehoor.
Ja, we bieden een reeks gehoorbescherming die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Het is essentieel om het gehoor van kinderen te beschermen, bv. om veilig te kunnen zwemmen bij oorontstekingen. Ons team kan u adviseren over de meest geschikte opties voor uw kind.
Dat hangt af van de specifieke situaties waarin u de gehoorbescherming wilt gebruiken. Bij Hoorexpert De Kade adviseren we u graag over de verschillende opties, rekening houdend met uw activiteiten en behoeften. We kunnen zelfs een hoortest uitvoeren om de gezondheid van uw gehoor te beoordelen en zo de best mogelijke aanbeveling doen.
Beter niet! Uw gehoor afschermen voor geluid met behulp van gehoorbescherming kan op het eerste moment verlichting van de klachten brengen, maar zorgt op lange termijn voor een omgekeerd effect en werkt hyperacusis in de hand. Draag dus enkel gehoorbescherming bij blootstelling aan te luide geluidsniveaus en niet voor dagelijkse geluiden!
Voor veel mensen wel. Omdat oordoppen op maat zijn gemaakt naar de unieke vorm van uw oor, zitten ze vaak comfortabeler en blijven ze beter zitten dan universele oordoppen, vooral bij langdurig gebruik of actieve bezigheden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat u zeker bent van een goede demping. Aangezien de oordoppen steeds op hun plaats blijven zitten, zijn ze zeer betrouwbaar. Wie twijfelt kan steeds een lekdichtheidstest komen doen in ons hoorcentrum.
Oordoppen voor muziek zijn specifiek ontworpen om geluidsniveaus te verminderen zonder de kwaliteit of helderheid van de muziek te beïnvloeden. Ze zorgen ervoor dat u van muziek kunt genieten terwijl uw gehoor beschermd blijft tegen schadelijke geluidsniveaus. Zwemdoppen daarentegen zijn gemaakt om water uit de oren te houden en zijn ideaal voor mensen die gevoelig zijn aan oorinfecties of andere oorproblemen bij blootstelling aan water. Er bestaan zelfs zwemdoppen die met behulp van een speciale filter geen water doorlaten, maar wel geluid.
Met de juiste zorg en onderhoud kunnen oordoppen meerdere jaren meegaan. De levensduur kan variëren afhankelijk van het materiaal en het gebruik, maar met regelmatige reiniging en correcte bewaring zullen ze u vele jaren van dienst zijn. Uw audioloog informeert u graag over het onderhoud van op maat gemaakte oordoppen.