Tips

Communiceren met hoortoestelgebruikers, hoe doe ik dit?

Hoe kan het vlotter?

Voor geliefden van personen met gehoorverlies loopt communiceren met hen vaak niet van een leien dakje. Een hoortoestel is een goed hulpmiddel, maar jammer genoeg geen wondermiddel. Dit zorgt ervoor dat er wel eens misverstanden ontstaan, dat de hoortoestelgebruiker soms om herhaling moet vragen of dat iets helemaal mis begrepen wordt. Wat u kan doen als gesprekspartner om de communicatie vlotter te doen verlopen, leest u hier!

Tips voor geliefden

1

Trek aandacht

Door de aandacht te trekken van uw naaste, kan u hem of haar wat tijd geven om zich te concentreren op uw boodschap. Zo zal minder om herhaling moeten gevraagd worden.

2

Maak oogcontact

Maak altijd oogcontact met uw geliefde.  Door uw gezicht te zien tijdens het gesprek kan de hoortoestelgebruiker liplezen, uw gezichtsexpressie aflezen en komt de informatie het beste binnen.

3

Toenadering zoeken

De hoortoestellen van uw naaste werken het beste op een afstand van 1 tot 3 meter. Sta dus telkens zo dicht mogelijk bij de hoortoestelgebruiker om de communicatie te verbeteren.


4

Minimaliseer achtergrondgeluid

Zorg voor een rustige omgeving om te converseren. Vermijd achtergrondlawaai, muziek, aanstaande dampkap of stofzuiger... Zet de televisie of radio stiller en zoek eventueel een andere stille ruimte op.

5

Articuleer op een duidelijke manier

Praat op een rustige en natuurlijke manier. Als u snel spreekt, is uw boodschap moeilijker te ontcijferen voor hoortoestelgebruikers. Roep ook niet tegen uw gesprekspartner, aangezien dit tot vervorming leidt.

6

Gebruik gebaren en lichaamstaal

Gebaren en lichaamstaal kunnen de communicatie bijstaan. Wijzen naar voorwerpen, gebruik maken van handgebaren en gezichtsuitdrukkingen kunnen helpen om de boodschap over te brengen. 


7

Wees geduldig en begripvol

Gehoorverlies kan frustrerend zijn voor de persoon die erdoor wordt getroffen. Toon geduld en begrip, en vermijd boosheid als u moet blijven herhalen wat u hebt gezegd.

8

Controleer of begrepen is

Vraag af en toe of de persoon met gehoorverlies u goed heeft begrepen. Dit kan misverstanden voorkomen en hen helpen zich meer op hun gemak te voelen.

9

Betrekken bij gesprekken


Zorg ervoor dat de hoortoesteldrager betrokken blijft bij groepsgesprekken. Gehoorverlies kan zorgen voor sociaal isolement. Herhaal daarom belangrijke punten en geef ze de kans om hun bijdrage te leveren.

Blijft het moeilijk?

Blijft de communicatie stroef verlopen? Wie weet kan één van onze hulpmiddelen u verder helpen. Indien u hier wat meer informatie over wil krijgen, neem zeker eens een kijkje op de pagina van de hulpmiddelen of maak een afspraak bij onze audiologen!

Deel dit bericht