Tips

Gehoorproblemen

Hoe moet ik mijn hoortoestel reinigen?

Waarom uw hoortoestel reinigen?

Om een goede werking van uw hoortoestel te garanderen is regelmatige reiniging noodzakelijk. Uw huid zweet gedurende de dag en uw oren maken oorsmeer aan. Hierdoor kunnen uw microfoons en luidsprekers of oorstukken verstopt geraken. Ook kan wat verhard oorsmeer voor jeuk of irritatie zorgen. U kuist best wekelijks de buitenkant van uw hoortoestel. Gelukkig zijn uw hoortoestellen in enkele simpele stappen te reinigen!

AHO-toestel

Een AHO (achter-het-oor)-toestel is een hoortoestel dat bestaat uit een hard oorstuk, een plastieken tygonbuisje en het hoortoestel. Om uw hoortoestel te reinigen volgt u best deze stappen:

 • Stap 1: Maak uw oorstuk los van uw hoortoestel. Dit doet u door de zachte plastieken tube voorzichtig van het hoortoestel te trekken. 
 • Stap 2: Leg uw oorstuk in een badje, een kom met een bruistablet en water, om uw oorstuk te reinigen en laat het een halfuur weken. 
 • Stap 3: Haal het oorstuk uit het water en dep het goed droog. Gebruik een blaaspeertje om het geluids- en ventilatiekanaal goed te drogen. Zet daarna het oorstuk terug op het hoortoestel.
 • Stap 4: Ook uw hoortoestel zelf moet gereinigd worden. Dit doet u door de buitenkant te reinigen met een reinigingsspray of een brillendoekje en de microfoons (kleine openingen aan de zij-/bovenkant van uw hoortoestel) zachtjes te borstelen. 

RIC-toestel

Een RIC (receiver-in-canal/luidspreker-in-het-oor)-toestel bestaat uit een hoortoestel met een fijn draadje dat loopt naar een plastieken dopje of stukje op maat in de gehoorgang. 

 • Stap 1: Reinig de buitenkant van uw hoortoestel of stukje-op-maat met een zacht doekje waar u wat reinigingsspray opspuit. Kuis de microfoons uit (kleine openingen aan de zij-/bovenkant van uw hoortoestel) door deze zachtjes te borstelen. 
 • Stap 2: Vervang de filter in uw luidspreker. Indien een plastieken dopje op uw luidspreker zit, moet u dit eerst losmaken. Je controleert best maandelijks of deze filters moeten vervangen worden. Wanneer ze verstopt zitten of u hoort precies wat minder, is het tijd om ze te verversen. Er verstaan verschillende soorten filters: 
  • Rode en blauwe filters: deze filters kan je vervangen door het schroefje dat bij de filters zit. Met de schroefkant kan je de oude filter uit uw stukje-op-maat schroeven. Deze filter smijt u dan in de vuilbak. Met de andere kant van het schroefje kan u een nieuwe filter nemen en in het oorstukje klikken.
  • CeruStop: deze filters zijn stokjes die in een doosje zitten. Met de ene kant van het stokje prik je de oude filter uit het hoortoestel. Daarna draai je het stokje om en klik je de nieuwe filter er in.
  • CeruShield: deze filters zitten vast in een zwart schijfje. Hierbij kan u de oude filter in het vuilbakje (nummer 1) klikken. Het is belangrijk dat u de luidspreker hierbij loodrecht houdt zodat de filter er gemakkelijk uit kan. Daarna kan u een nieuwe filter in nummer twee vinden. Duw de luidspreker opnieuw mooi loodrecht in het schijfje en trek het vervolgens omhoog.
 • Stap 3: Indien u een stukje op maat heeft, reinigt u best nog het ventilatiekanaaltje. Dit is het verluchtingskanaal naast uw filter. Met een fijne cerumenstick kan u door dit kanaal prikken om zo eventuele oorsmeerophoping te verwijderen.

IHO-toestel

Een IHO (in-het-oor)-toestel is een hoortoestel dat deels in gehoorgang zit en waarbij geen onderdelen achter het oor hangen.

 • Stap 1: Reinig de buitenkant van uw hoortoestel met een zacht doekje waar u wat reinigingsspray opspuit. Kuis de microfoons uit (kleine openingen aan de zij-/bovenkant van uw hoortoestel) door deze zachtjes te borstelen.
 • Stap 2: Vervang de witte filter in uw luidspreker. Je controleert best maandelijks of deze filters moeten vervangen worden. Wanneer ze verstopt zitten of u hoort precies wat minder, is het tijd om ze te verversen. Deze filters zijn stokjes die in een doosje zitten. Met de ene kant van het stokje prik je de oude filter uit het hoortoestel. Daarna draai je het stokje om en klik je de nieuwe filter er in.
 • Stap 3: Reinig het ventilatiekanaaltje van uw toestel. Dit is het verluchtingskanaal naast uw filter. Met een fijne cerumenstick kan u door dit kanaal prikken om zo eventuele oorsmeerophoping te verwijderen.

Hulp nodig?

Ziet u door het bos de bomen niet meer? Weet u niet goed hoe u uw hoortoestellen moet reinigen? Aarzel dan niet om een nazicht op afspraak in te plannen bij uw audioloog. We geven u graag advies over hoe u uw hoortoestellen thuis kan onderhouden.

Deel dit bericht